0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovory13. 10. 199612 minut

Někde to je tak, jinde to je jinak

JUDr. MILOSLAV VÝBORNÝ se narodil roku 1952 v Chrudimi. Po studiích na Právnické fakultě UK v Praze působil jako advokát. Do politiky vstoupil po listopadu 1989: roku 1990 se stal poslancem ČNR za KDU, po volbách 1992 byl zvolen předsedou ústavně-právního výboru ČNR (zároveň byl předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL), od června 1996 je ministrem obrany. Je ženatý, má tři syny. Manželka je advokátka. Žijí v Heřmanově Městci.

Máte pro vládu ČR do měsíce vypracovat národní obrannou strategii. To je úkol, který vaši straničtí předchůdci ve funkci nezvládli za tři roky. Zvládnete to vy?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Především je třeba vyjasnit si pojmy, protože veřejnost, a nakonec ani novináři často nevědí, o co jde. Přitom se jedná o nesmírně důležité dokumenty.Jedním pojmem je národní bezpečnostní strategie, která je záležitostí mnoharezortní. Je to dokument, který - řekněme pod gescí ministerstva obrany - zpracuje také ministerstvo zahraničních věcí, všechna ekonomická ministerstva; bude jen málo rezortů, které se na tom nebudou podílet. Někdy v polovině srpna jsem se obrátil na kolegy ministry, aby své experty pověřili dodáním podkladů.Druhým pojmem je národní obranná strategie. To je dokument politického zadání vlády ve vztahu k rezortu ministerstva obrany a k armádě. Základní mantinely tohoto materiálu jsem předložil poradě ministrů, která v podstatě vyjádřila to, co jsem si přál, aby bylo vyjádřeno. Tedy fakt, že národní obranná strategie se má…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc