Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Bydlelo nás pět

Trapný spor o magistrátní byty, ve kterých žijí poslanci parlamentu, je zdánlivě u konce: Stanislav Gross nedávno po více než ročním váhání (a několika veřejných apelech samotného primátora) změnil nájemní smlouvu na své barrandovské 4+1. Podle současné dohody ho uvolní ihned, jakmile odejde z parlamentu. Společně s Petrou Buzkovou (která smlouvu změnila už dávno předtím) tak umlčeli hlasy hovořící o nezasloužených privilegiích pro špičkovou politickou reprezentaci. Popsaný happy end má ale přece jen své mouchy.

Gross se dostal do problémů (a strhl do nich i svou slavnější kolegyni) jen proto, že jeho drzost překročila všechny únosné meze: svůj starý byt, který úředníkům v žádosti o přidělení poslaneckého apartmá zatajil, pronajal svým známým. Díky tomu se případ dostal na veřejnost a vypukl skandál.

Ve stínu bývalého strojvůdce se ale zapomíná na jednu věc: přestože pražský primátor veřejně vyzval všechny poslance, kteří bydlí v magistrátních bytech, ke změně nájemní smlouvy, dalších osm současných a bývalých zástupců lidu se do tohoto typu bydlení zřejmě zamilovalo neodolatelně a navěky. Ti, kteří odmítli následovat Grosse a Buzkovou, jdou napříč politickým spektrem: ze současných poslanců ODS je to bývalý ministr spravedlnosti Jiří Novák, Václav Krása, bývalí výkonní místopředsedové Petr Čermák a Libor Novák. K nim se za lidovce řadí bojovník proti drogám Pavel Severa a sociální demokracii zastupuje Michal Kraus. Z těch, kteří v posledních volbách do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].