Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Povolání manažer

Načrtnout obraz úspěšného člověka není pro většinu dnešních Čechů problémem. Reklama nám vykresluje prototyp úspěšnosti v celkem zřetelných konturách: manažer v barevném saku, který drží v ruce černý kufřík s notebookem a dorozumívá se pomocí mobilního telefonu.

Načrtnout obraz úspěšného člověka není pro většinu dnešních Čechů problémem. Reklama nám vykresluje prototyp úspěšnosti v celkem zřetelných konturách: manažer v barevném saku, který drží v ruce černý kufřík s notebookem a dorozumívá se pomocí mobilního telefonu. Nablýskaný západní vůz a půvabná manželka se pokládají za samozřejmost. Zdá se však, že obdiv k úspěšnému mladému businessmanovi pomalu ale jistě ztrácí své opodstatnění. Jak píše páté číslo německého týdeníku Wirtschaftswoche, život zaneprázdněných vedoucích pracovníků soukromých i státních korporací je totiž ve skutečnosti daleko smutnější, než si většina ostaních lidí představuje.

Hlavní je kariéra

Za fasádou četných manažerských kariér se reálně skrývá toliko třpytivá bída. Jedna významná německá poradenská firma zjistila, že přes 60 % lidí pracujících na nejvyšších podnikových postech jsou neurotici, z toho polovina těžcí. Platí tedy pravidlo, že čím je člověk na vyšší mocenské pozici, tím větší je pravděpodobnost jeho psychické lability?Psychoanalýza, zejména jeden z jejích nejvýznamnějších představitelů, Alfréd Adler, vysvětluje touhu po moci komplexem méněcennosti. Čím ubožejším se někdo cítí, o to více se snaží kompenzovat pocit poraženosti zaujímáním důležitějších postů na společenském žebříčku. Americký sociální psycholog David Kipnis zase pomocí experimentů dokázal, že vykonávání moci způsobuje v člověku ohromné změny chování: čím větší mocí disponuji, tím silněji toužím po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].