Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Inspirace Neubauerem

Ve čtvrtek devátého února oznámilo vedení Česká televize, že v den prezidentova projevu (17. 2.) k česko-německým vztahům mimořádně uvede dokumentární film o představiteli sudetoněmeckého landsmanšaftu Franzi Neubauerovi.

Ve čtvrtek devátého února oznámilo vedení Česká televize, že v den prezidentova projevu (17. 2.) k česko-německým vztahům mimořádně uvede dokumentární film o představiteli sudetoněmeckého landsmanšaftu Franzi Neubauerovi. O několik dnů později byl film scénáristy Davida Vondráčka promítnut novinářům a anoncován v pořadu Týden s obrazovkou. Přesto se jej diváci nakonec nedočkali. Dokument Návraty Franze Neubauera byl totiž na poslední chvíli z rozhodnutí ředitele České televize Ivo Mathého stažen z programu. Místo něj se na obrazovkách objevil původně plánovaný pořad Hledání ztraceného času Karla Čáslavského.

Je to naše vlast

Půlhodinový dokument, který Vondráček natočil již vloni v létě, se odehrává v rodné Neubauerově vsi, Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní. Představitel sudetských Němců zde vzpomíná na své dětství a vypráví o svém vztahu k místnímu kraji. „Je to smutné, že Češi a Němci nalezli usmíření až zde na hřbitově,“ říká v místech, odkud se počátkem sedmdesátých let ztratil náhrobní kámen jeho dědečka. Ve filmu jsou zachycena i svědectví místních obyvatel, kteří vzpomínají na dobu, „kdy nevnímali, kdo je Čech, a kdo Němec“. Smířlivý tón snímku umocňují Neubauerova politická vyhlášení: „Hitler zneužil sudetských Němců ke své zločinecké politice. Jakékoliv bezpráví ze strany Němců odsuzujeme a litujeme ho.“ Muž, který byl za války v Neubauerově rodině jako totálně nasazený, zase vypráví, že to byli „normální lidé, kteří nadávali na válku“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].