Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Klaus na Majora, Major na Klause

Premiér Klaus si, zdá se, našel svého duševního spřízněnce - britského premiéra Johna Majora. V září byl na neoficiální návštěvě Velké Británie a setkání obou premiérů bylo označeno za "lásku na první pohled".

Premiér Klaus si, zdá se, našel svého duševního spřízněnce - britského premiéra Johna Majora. V září byl na neoficiální návštěvě Velké Británie a setkání obou premiérů bylo označeno za „lásku na první pohled“. Předminulý víkend přispěchal Klaus na návštěvu znova, tentokrát aby se v Blackpoolu zúčastnil konference Konzervativní strany. Očekává se, že Major mu tuto pozornost oplatí a Prahu navštíví těsně před červnovými volbami. Proč z ničeho nic takové projevy přátelství?

Margaretini žáci

Zdá se, že není nic přirozenějšího. Major a Klaus jsou si opravdu v mnohém podobní: oba stojí v čele pravicových vlád, jsou stejně staří, oba chrání své soukromí před dotěrnou veřejností a oba jsou už nějaký čas u moci. Ale nejen to. Klaus i Major se cítí být dětmi Margaret Thatcherové, oba chtějí vypadat jako euroskeptici a v příštích 18 měsících si chtějí navzájem dopomoci k dalšímu volebnímu vítězství. Při bližším pohledu však dostaneme poněkud jiný obrázek.Předně je tu odkaz Margaret Thatcherové. Jestliže ve své době byla „železná lady“ neobyčejně výraznou politickou osobností, dnes představuje tato mírně nevyrovnaná dáma v babičkovském věku jen žalostný idol pro politiky internetové doby. Mnohé z jejích politických kroků - především ve věcech bydlení a privatizace veřejných služeb - navíc už s odstupem několika let nevypadají tak chytře jako před deseti roky. Veřejným tajemstvím je i skutečnost, že baronka Thatcherová nemá Majora příliš v lásce a že preferuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].