Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zázračná zbraň

Z právě skončené inspekce u české armády odjíždějí představitelé Pentagonu spokojeni. Cesta splnila svůj cíl: Američané konečně prozkoumali, jak funguje tajuplná Tamara.Český radiolokační systém s exoticky znějícím jménem je v zemi výrobce opředen až nadpřirozenými schopnostmi.

Z právě skončené inspekce u české armády odjíždějí představitelé Pentagonu spokojeni. Cesta splnila svůj cíl: Američané konečně prozkoumali, jak funguje tajuplná Tamara.Český radiolokační systém s exoticky znějícím jménem je v zemi výrobce opředen až nadpřirozenými schopnostmi. Legendu o převratném a geniálním vynálezu částečně zveličila národní hrdost, nicméně pro vojáky ze Spojených států je podstatné, že Tamara skutečně dokáže odhalit jejich „neviditelné“ letouny F-117 a Northrop B-2. Do vývoje těchto letadel investovaly USA více než sedmdesát miliard dolarů, přičemž radarová nezachytitelnost byla jedním z hlavních bodů projektu. Přístroj z pardubické firmy HTT (bývalá Tesla) však celou práci amerického konstrukčního týmu obrací vniveč. Není divu, že se s ním Pentagon chtěl seznámit. Díky návštěvě expertů z USA však byla rouška tajemství poodhalena pro všechny. Výrobce Tamary se cítil natolik uražen tím, že se Američané obrátili na armádu místo na něj, že některé technické údaje svého radaru přestal tajit.

Znám jméno pilota

Tamara se v Pardubicích vyrábí už deset let. Za tu dobu se Tesle i jejímu nástupci HTT podařilo prodat pouze čtyři kusy. První ještě před rokem 1989 do Sýrie, která Tamaru nasadila jako špionážní prostředek proti Izraeli. „Opravdu se jim to osvědčilo,“ vzpomíná víceprezident společnosti HTT Luděk Stodůlka. Systém tehdy pro syrskou armádu obsluhovali čeští technici. Byli prý schopni nejen monitorovat prakticky všechny vzlety…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].