Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Evropská unie

Evropská komise v Bruselu předložila návrh, podle něhož by do konce roku 1996 měly být odstraněny hraniční kontroly na hranicích mezi všemi 15 členskými zeměmi EU. Komisař EU Mario Monti uvedl, že pokud budou s návrhem souhlasit jednotlivé vlády, budou hraniční kontroly zrušeny nejen na pevnině, ale také v letecké a lodní dopravě.

USA - Čína

Spojené státy uvalí sankce na Čínu i bez předchozího jednání obou zemí na vyšší úrovni, pokud se potvrdí, že Peking dodal technologii na výrobu raket do Íránu. Stanovisko znamená zostření amerického postoje vůči Číně, protože ještě před týdnem, po informacích o dodávkách čínských raket do Pákistánu, chtěl Washington před případným rozhodnutím o sankcích uskutečnit rozhovory Warrena Christophera v Pekingu, připravované na začátek srpna.

Francie

Francie podrážděně reaguje na to, že Británie nakoupila 67 amerických bojových vrtulníků Apache za čtyři miliardy dolarů, místo aby dala přednost evropskému vrtulníku Tiger, který vyrábí francouzsko-německé konsorcium Eurocopter. „Velmi lituji tohoto rozhodnutí,” prohlásil prezident Chirac, který první dva měsíce v úřadu přesvědčoval britského premiéra Majora, aby se v zájmu evropské kooperace ve zbrojní výrobě rozhodl pro Tigera. „Myslím, že se Británie dopustila chyby z hlediska potřeby mít silnou evropskou obranu,” prohlásil.

Polsko - USA

V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].