Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Báječný kšeft s pozemky ve Slezsku

Představme si, kdyby český Parlament loni na podzim odhlasoval, že stát nebude vymáhat dluhy po trestně stíhané dvojici bratrů Helbigových. Nepochopitelné. Co kdyby se ještě ukázalo, že pro návrh hlasoval některý z poslanců, který jezdil jejich mercedesem?

Představme si, kdyby český Parlament loni na podzim odhlasoval, že stát nebude vymáhat dluhy po trestně stíhané dvojici bratrů Helbigových. Nepochopitelné. Co kdyby se ještě ukázalo, že pro návrh hlasoval některý z poslanců, který jezdil jejich mercedesem? Musel by odstoupit. A kdyby snad vyšlo najevo, že Helbigové některou stranu sponzorovali? Neuvěřitelný skandál! Podobná aféra se v okresních rozměrech právě stala v Opavě. Mohou se však dít v každém menším městě, protože české zákony nijak nepamatují na střet zájmů v „malé“ politice.

Contact City zaplatí Contact City

Opavský Helbig se jmenuje Koschaný. Tento devětatřicetiletý instruktor autoškoly, který zbohatl prodejem renaultů, ohromil loni na jaře radnici impozantním projektem příměstské zóny. V tomto „odpočinkovém centru“ - později se název změnil na „obchodně-průmyslovou zónu“ - mělo podle Jiřího Koschaného najít práci 500 lidí.Tehdejší opavské radní projekt nadchnul a souhlasili s prodejem deseti hektarů obecní půdy. Z celkové ceny pozemku - bezmála sedm a půl milionu korun - zaplatil nový majitel radnici jednu pětinu. Splátku zbylé sumy mu bývalá rada těsně před volbami povolila odložit na letošní březen. Než lhůta vypršela, přišel podnikatel s originálním nápadem: dluh neuhradí městu penězi, ale právě akciemi své ještě neexistující „zóny“ Contact City. Tou dobou ale vypukl okresní skandál: do té doby dravý, ale počestný občan Koschaný byl zatčen pro desetimilionové podvody a pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].