Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kudy do Evropské unie

Na setkání hlav států Evropské Unie ve francouzském Cannes byli tentokrát na přání nového francouzského prezidenta Jacquea Chiraca pozváni také představitelé států, které mají s Evropskou unií podepsánu asociační dohodu.

Na setkání hlav států Evropské Unie ve francouzském Cannes byli tentokrát na přání nového francouzského prezidenta Jacquea Chiraca pozváni také představitelé států, které mají s Evropskou unií podepsánu asociační dohodu. Zúčastní se jí tedy také představitelé České republiky, premiér Klaus a ministr Zieleniec. Účast čekatelů na plné členství nebyla ovšem bez problémů. Předseda vlády nejmenované západoevropské země řekl deníku The Wall Street Journal, že „Chirac pozval do Francie celý svět. Na opravdové jednání o našich záležitostech nám díky tomu zbude sotva pět hodin“.Hlavním hlavním tématem summitu je příprava mezivládní konference, jež má začít v příštím roce a která má aktualizovat některé zásady přijaté před třemi lety v Maastrichtu. Změny jsou nutné s ohledem na přijetí tří nových členů na začátku letošního roku a perspektivně dalších deseti až dvanácti zemí v nejbližších deseti letech. A právě to nás zajímá.

V jámě lvové

Největší potíž je totiž v tom, že se členské státy EU teprve musí dohodnout, o čem vlastně ona slavná mezivládní konference bude. Na rozdíl od konference v roce 1985, která se zabývala vytvořením jednotného trhu, a konference v roce 1991, jež se soustředila na návrh měnové unie, nemá totiž žádné jednotné „velké téma“. Navíc prakticky každá země Unie má své zvláštní představy a ambice. Británie a Dánsko - tradičně největší euroskeptici - chtějí, aby se jednalo především na téma efektivity stávajícího systému rozhodování, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].