Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zlaté prasátko v centru Prahy

Když na letošním sjezdu sociální demokracie popsal poslanec Josef Wagner finanční situaci své strany jako "nikoli růžovou", věděl, o čem mluví.

Když na letošním sjezdu sociální demokracie popsal poslanec Josef Wagner finanční situaci své strany jako „nikoli růžovou“, věděl, o čem mluví. Počátkem června to už bylo jasné všem: sto osmdesát placených zaměstnanců ČSSD pohrozilo ve strachu o své mzdy Zemanovu vedení stávkou. Peníze se nakonec sehnaly, aparát práci nepřerušil, ale vše se může kdykoli opakovat znovu. Na konto sociálních demokratů totiž nedorazila očekávaná finanční vzpruha - dvacetimilionový nájem za prostory, které si ve stranickém sídle Lidový dům pronajala rakouská firma A. B. Centrum. Po kratším pátrání vyšlo najevo, že správci Zemanovy pokladny tyto peníze zřejmě hned tak neuvidí. Za prodlevou stojí úřad ministra financí Ivana Kočárníka. Aniž by to vešlo v obecnou známost, doporučili jeho zástupci Rakušanům už loni v únoru, aby až do závěrečného výsledku soudní pře o vlastnictví Lidového domu neplatili sociálním demokratům ani haléř. „Tato dohoda byla stvrzena smlouvou,“ sdělila minulý týden tisková mluvčí Ministerstva financí Ludmila Nutilová.

Miliardář s prázdnou kapsou

Lidový dům je úhelným kamenem finančních rozvah sociálně demokratické strany. Pokud by všechno běželo hladce, mohla by tato rozlehlá budova v centru Prahy nést svým majitelům zlatá vejce. Už dnes z ní do kasy ČSSD ročně plyne sedm a půl milionu od Amerického kulturního střediska, firma Surtec platí po dobu pěti let zhruba devatenáct milionů ročně. Pětadvacetiletá smlouva s rakouskou firmou A. B. Centrum…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].