Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Al Capone 1995

Nedávno zaplavily český tisk inzeráty nabízející neuvěřitelnou věc: možnost stát se vlastníkem bytu v hlavním městě. Za nabídkou stojí bankovní dům Skala, respektive jeho dceřiná firma - Pražská správa nemovitostí (PSN), a ceny doslova vyrážejí dech. Dvoupokojový byt, který dnes na černém trhu stojí minimálně 750 tisíc, prodává PSN za pouhého čtvrt milionu.

Nedávno zaplavily český tisk inzeráty nabízející neuvěřitelnou věc: možnost stát se vlastníkem bytu v hlavním městě. Za nabídkou stojí bankovní dům Skala, respektive jeho dceřiná firma - Pražská správa nemovitostí (PSN), a ceny doslova vyrážejí dech. Dvoupokojový byt, který dnes na černém trhu stojí minimálně 750 tisíc, prodává PSN za pouhého čtvrt milionu. A tím výhody nekončí: každému zájemci je banka Skala ochotna zapůjčit až polovinu požadované částky.

Každý jednou umře

Není divu, že u dveří PSN je rušno. Zajímá-li se však člověk o úžasnou nabídku blíže, brzy narazí na temná místa. Firma totiž neprodává prostory prázdné, nýbrž i s bydlícím osazenstvem. Jako výhodná investice je v této souvislosti posuzována především koupě bytu se starými a nemocnými lidmi: stačí jen pár let počkat, až dosavadní nájemník zemře, a byt je volný. Pokud je nájemník plný síly a zemřít se příliš nechystá, je kupec povinen mu zajistit náhradní ubytování. Dohady o jeho kvalitě lze v případě potřeby urychlit osvědčenými triky: vypínáním elektřiny, topení a vody nebo vyrážením domovních dveří a najímáním zastrašovacích mlátiček, které už nepohodlné osobě krásu stěhování nějak vysvětlí.„Zatím jsme prodali 140 bytů a zájem stoupá,“ pochvalují si dealeři z PSN a dodávají: „Lidi snad rychle pochopí, že na investici do nemovitostí v budoucnu nelze prodělat.“ Až totiž stoupne nájemné, nový majitel prý na něm vydělá velké peníze. I když PSN vidí svůj byznys optimisticky, o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].