Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Na Slovensku začal platit znárodňovací zákon

Česká firma Inekon sice už podepsala smlouvu se slovenským Fondem národního majetku o koupi jedenapadesáti procent akcií chemičky v Novákách a zaplatila i první splátku z kupní ceny, jeden a čtvrt miliardy slovenských korun, přesto se zřejmě majoritním vlastníkem podniku v nejbližší době nestane.

Česká firma Inekon sice už podepsala smlouvu se slovenským Fondem národního majetku o koupi jedenapadesáti procent akcií chemičky v Novákách a zaplatila i první splátku z kupní ceny, jeden a čtvrt miliardy slovenských korun, přesto se zřejmě majoritním vlastníkem podniku v nejbližší době nestane. Před několika dny totiž začal na Slovensku platit zákon, kterým se ruší všechna rozhodnutí o přímých privatizačních prodejích schválených Moravčíkovým kabinetem po šestém září loňského roku. A právě tento den byl projekt Inekonu vládou schválen.

Všechno zpět

Ředitel Inekonu ing. Josef Hušek si zatím ještě možnost, že jeho firma o chemičku přijde, nepřipouští. Důvodem jeho optimismu je fakt, že v prosinci byl zvolen předsedou dozorčí rady podniku, přičemž pro něj hlasovali i zástupci slovenského Fondu národního majetku. Podle mluvčího Fondu ing. Mirka Turčana to ale není podstatné. Zákon totiž mluví jasně: všechny prodeje i případně už uzavřené smlouvy se ruší, již zaplacené peníze se vrátí a každé rozhodnutí se znovu posoudí. Co konkrétně se však bude na projektech posuzovat, ing. Turčan netuší. Nevědí to ani pracovníci sekce přímých prodejů Fondu - kritéria pro nové hodnocení projektů budou prý muset stanovit poslanci, kteří zákon vymysleli a přijali. (Návrh na plénu přednesl člen Ĺuptákova Sdružení dělníků Slovenska Miroslav Pacola.) Za nejpovolanější osobu v tomto směru pak označují předsedu parlamentního výboru pro hospodářství a privatizaci Romana…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].