Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Praha proti Pražanům

Jak má vypadat velkoměsto? Z pohledu obyvatel by mělo oplývat neomezenou zásobou levných a komfortních bytů a pracovních příležitostí. Měl by v něm vanout horský vzduch, nejezdila by v něm auta, ale každý by se přesto rychle dostal tam, kam právě potřebuje.

Jak má vypadat velkoměsto? Z pohledu obyvatel by mělo oplývat neomezenou zásobou levných a komfortních bytů a pracovních příležitostí. Měl by v něm vanout horský vzduch, nejezdila by v něm auta, ale každý by se přesto rychle dostal tam, kam právě potřebuje. Všude by byly parky, obchody, restaurace, školy a služby.I když se zdá, že se některá západoevropská města tomuto obrazu blíží, život v nich nikdy není jednoduchý. Střed Paříže je dnes pro vysoké ceny prakticky neobyvatelný i pro rodiny z dobře situovaných středních vrstev. V Bruselu se před deseti lety vylidnilo centrum a díky pozemkovým spekulacím v něm vzala za své celá historická čtvrť. Římské ulice jsou zase přetížené dopravou, kterou zatím neuvolnil ani příkaz, aby vždy jeden den jezdila pouze auta buď s lichými, nebo sudými čísly; podnikavci si vzápětí opatřili dvě auta nebo dvě poznávací značky. Takže člověk „moderní doby“ si prostě musí vybrat: žít s menším pohodlím na klidném a relativně zdravějším venkově, anebo si dopřávat všech společenských výhod velkoměsta a strádat stresem.

Nic pro občana

Dnešní Praha se ideálnímu městu podobá stále méně. V prvních polistopadových letech se začalo rychle stavět a opravovat, radost Pražanů z obnovy ale brzy vyprchala. Ani jedna ze staveb, která se v poslední době začala v centru budovat nebo byla dokončena, totiž nebude sloužit občanům: jde buď o hotely, administrativní a obchodní centra nebo podzemní garáže a parkoviště. Tyto projekty občanům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].