Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Od Čečenska po Karabach

Už pár týdnů se spekuluje o tom, že ruský zásah v Čečensku by se mohl rozšířit ve válku v rámci celého severního Kavkazu. Zároveň se však zcela věcně uvažuje o vyslání mezinárodních jednotek do Náhorního Karabachu, neboť - na rozdíl od Bosny a Hercegoviny - tam prý mohou kontrolovat fungující příměří.

Už pár týdnů se spekuluje o tom, že ruský zásah v Čečensku by se mohl rozšířit ve válku v rámci celého severního Kavkazu. Zároveň se však zcela věcně uvažuje o vyslání mezinárodních jednotek do Náhorního Karabachu, neboť - na rozdíl od Bosny a Hercegoviny - tam prý mohou kontrolovat fungující příměří. Na akci by se mělo podílet z poloviny Rusko a z poloviny zejména takové státy, které na území bývalé Jugoslávie své vojáky vyslat nemohou - ať už z historických příčin, nebo kvůli svému přímému sousedství. Proto se hovoří o Německu, Rakousku či Maďarsku. Ale s čím by se tyto jednotky vlastně potýkaly? Jaké poměry vládnou v Náhorním Karabachu i v celé oblasti Kavkazu?Promítneme-li si události loňského roku, mírové snahy se nemohou vykázat velkými úspěchy. Boje v Náhorním Karabachu si vyžádaly dalších 50 000 uprchlíků a Ázerbájdžánci trvají na odchodu arménských sil ze zabraných území. Jen v abcházském konfliktu byla podepsána dohoda mezi Gruzií, Abcházií, Ruskem a Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR): má umožnit návrat asi 80 000 běženců, ale až poté, co bude uzavřena úmluva o ukončení nepřátelství.

Jak přečkat zimu

Politická nestabilita a konflikty mají nepříznivý vliv na hospodářství: v celé oblasti zůstává vysoká inflace a kursy místních měn klesají. Kritické poměry, jež panují v arménské a gruzínské energetice, se v zimě ještě zhorší. Nepříznivé klimatické podmínky - sucho, pak silné deště a krupobití - způsobily značné škody na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].