Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kupónové otazníky

Hysterie zapříčiněná nedostatkem kupónových knížek i záhadami kolem Harvardských fondů pozvolna utichá. Neznamená to ale, že by se podařilo vyřešit právní nedostatky kupónové privatizace, které vypluly na povrch.

Hysterie zapříčiněná nedostatkem kupónových knížek i záhadami kolem Harvardských fondů pozvolna utichá. Neznamená to ale, že by se podařilo vyřešit právní nedostatky kupónové privatizace, které vypluly na povrch. Vláda, unavená jedovatými útoky opozičního levicového tisku, nereaguje již na žádnou kritiku.

Je pravda, že stejní lidé, kteří se zuby nehty bránili privatizaci jako takové, se nyní potměšile vysmívají jejím nedostatkům a s chutí je zveličují. Rychlé vyřešení nedostatků rychlosti a kvalitě privatizace pouze prospěje. Na některé problémy, jako jsou tzv. konflikt zájmů, konec první vlny, způsob obchodování s akciemi, ochrana drobných akcionářů a regulace, Respekt již upozornil (č.5/92 - Tři uzly na kupónové privatizaci, č.6/92 - Jako kasino v Monte Carlu). Dnes se zmíníme o některých dalších.

Nekalá reklama

Způsob, jakým se některé fondy představují v reklamách, není podstatným problémem. Nicméně by ho právní stát trpět neměl. Projevuje-li stát, který chce respektovat právo, slabost v maličkostech, brzy mu hrozí právní chaos.

Takže například: v televizní reklamě Harvardských fondů se nenápadně střídá plejáda oddaných občanů různých profesí. V jedné chvíli se ale zarazíme. Starší paní, která vysypává odpadky, říká: „tomu americkému“. Harvardské fondy však americké nejsou.

Jiné fondy slibují, že budou investovat do sklářství či výroby hraček. Kupónová privatizace svou povahou ale negarantuje, že se jim něco takového…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].