Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čtyřicet osm dnů hladu po spravedlnosti

Téměř padesát dnů už Miloslav Mareček drží hladovku, kterou si chce vynutit, aby česká a federální prokuratura uspokojivě vyřídily jeho opakované podněty.

Téměř padesát dnů už Miloslav Mareček drží hladovku, kterou si chce vynutit, aby česká a federální prokuratura uspokojivě vyřídily jeho opakované podněty. Případem se zabývají sdělovací prostředky, parlament, zvláštní komisi zřídil i prezident Havel. Za Marečka se píší petice a svolávají demonstrace.

V souladu se zákonem

V polovině srpna 1989 vyvěsil Miloslav Mareček za okno svého domku v Kyjově text petice Několik vět a na dveře umístil nápis „Smrt bolševickým sviním, komunistickým zrádcům a přisluhovačům“. Následoval policejní zátah, do domu vtrhla StB. Bylo zahájeno trestní stíhání. Mareček sice zůstal na na svobodě, ale na protest proti perzekuci vyhlásil hladovku. Nejedl 34 dnů, pak hodonínská psychitrička MUDr.N.Tomášová rozhodla o zavedení umělé výživy. Podle tehdejšího sdělení Východoevropské informační agentury se jí Mareček „podrobil pasívně“. Když bylo trestní stíhání vzhledem k pacientovu špatnému zdravotnímu stavu přerušeno, hladovku ukončil. Pak přišel listopad 1989.

Devátého března 1990 podal M.Mareček trestní oznámení na vyšetřovatele a prokurátory, kteří jej pronásledovali v souvislosti s peticí Několik vět. Prokuratura má na odpověď zákonem stanovenu lhůtu jeden měsíc, Mareček však musel čekat měsíce tři: dopis, který oznamoval, že jeho podání bylo odloženo jako „nedůvodné“, přišel z GP až 18.června. Prokurátorský rozklad vysvětlil adresátovi, že jeho trestní stíhání v r…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].