Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Evropský nástup islámu

Militantní islám je v posledním desetiletí na postupu. Nepočetné a vratké demokracie na okrajích islámského světa kousek po kousku ustupují náporu svých fundamentálních politických sil.

Militantní islám je v posledním desetiletí na postupu. Nepočetné a vratké demokracie na okrajích islámského světa kousek po kousku ustupují náporu svých fundamentálních politických sil. Islámský se šířil i uvnitř evropských států. Evropské společenství dnes má přibližně osm miliónů občanů islámského vyznání, z nichž ne všichni jsou ochotni či schopni přizpůsobit se demokratickým zásadám a demokratickému myšlení svých adoptovaných vlastí.

Nedefinovatelná vůle Boží

Největší počet - asi 4 milióny - muslimů žije ve Francii, která reaguje nacionalismem Le Pena. Nezjistitelný a nekontrolovaný počet severoafrických muslimů se dnes pohybuje více méně na černo po Itálii, kde se rodí dosud u Italů nikdy nebývalá xenofobie hraničící s rasismem. V přímořských letoviscích jižního Španělska a Portugalska se stavějí mešity a na historické islámské stavby v Granadě přijíždějí stále větší počty arabských turistů obhlédnout si svůj starý majetek. Do islámské liturgie - na popud ajatolláha Chomejního - byly připsány modlitby za navrácení Córdoby. Ve většině západoevropských zemí čile působí islámská vzdělávací centra, jejichž nezastíraným cílem je konvertovat „zbloudilé“ Evropany na islámskou víru. V Británii a ve Francii je islám nejrychleji se šířícím náboženstvím, k němuž se rádi přidávají i zhrzení marxisté jako Roger Garaudy. Není vyloučeno, že brzy začne lákat i duše duchovně žíznících východoevropanů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].