Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zahraniční kapitál a privatizace

V minulém čísle jsme uvedli první část stručného výtahu z debatního večera o kupónové privatizaci, kterého se zúčastnili přední akademičtí odborníci i zástupci všech tří vlád. Dnes přinášíme druhou část, týkající se především zahraničního kapitálu.

V minulém čísle jsme uvedli první část stručného výtahu z debatního večera o kupónové privatizaci, kterého se zúčastnili přední akademičtí odborníci i zástupci všech tří vlád. Dnes přinášíme druhou část, týkající se především zahraničního kapitálu. Záznam Debatního klubu Respekt vysílá ČT ve čtvrtek 30.ledna na programu F-1 po skončení pořadu Události komentáře.

RESPEKT: Ještě v létě jsme mohli slyšet názory, chceme do pseudostátních podniků „pouštět“ zahraniční kapitál pouze ve výjimečných případech. Spojení se zahraničními partnery by prý mělo být starostí nových vlastníků. V tomto smyslu se vyjádřil v rozhovoru pro Respekt ještě v červenci i ministr Klaus. Byl tento přístup k zahraničnímu kapitálu správný, udělali jsme chybu či ne?

Pionýrské podmínky

dr.Zdeněk DRÁBEK,federální ministerstvo hospodářství - ředitel agentury pro zahraniční investice:

Vstup zahraničního kapitálu do Československa je pro mne asi největším zklamáním naší reformy. Jde hlavně o čísla: jsou v podstatě mizivá. Zahraniční kapitál k nám dosud vstupuje za pionýrských podmínek. Dosud se většinou jednalo o situace, kdy se dva partneři znali natolik, že měli vlastní rizika dobře přečtena. Ostatní investoři, kteří o Československu vědí málo, vyčkávají. Zahraniční kapitál znamená příliv technologie, kontrolu nad managementem, přístup na trhy, ale v prvé řadě dodatečné úspory, které naše společnost v současné době nemá.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].