Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vzduch jako bojový plyn

Okres Mělník se na celkovém množství škodlivin vypouštěných do ovzduší v bývalém Středočeském kraji (bez Prahy) podílí 60-70%.

„Děcka v zimě začnou kašlat a to už víme, že je zle,“ říká starosta vsi Byšice na Mělnicku pan Hvolka.„Bývají tu nemocné daleko více, než je celostátní průměr.“

Přičítá to zhoršenému životnímu prostředí. A má jistě pravdu. Podle zjištění okresního otolaryngologa OÚNZ Mělník MUDr.Jiřího Pasovského, který na okrese pracuje 15 let, vzrostl tu od r.1977 do r.1987 počet katarů horních cest dýchacích dvakrát, počet alergických onemocnění třikrát. Ve stejném období se téměř zdvojnásobil počet zhoubných nádorů plic, zhoubných nádorů horních cest dýchacích tu bylo více než dvakrát tolik. Jistě i proto, že mezi polycyklickými aromatickými uhlovodíky zjištěnými v ovzduší na Mělnicku je „12 sloučenin prokazatelně karcinogenních“.

V srdci Čech

Okres Mělník se na celkovém množství škodlivin vypouštěných do ovzduší v bývalém Středočeském kraji (bez Prahy) podílí 60–70%. Přepočteme-li objem škodlivých látek, které tu jdou do vzduchu z průmyslu a dopravy, na plochu, je druhým nejzatíženějším okresem v České republice, hned za Chomutovem. V okrese jsou Elektrárna Mělník, Kaučuk Kralupy nad Vltavou a Spolana Neratovice - tři největší středočeští znečišťovatelé životního prostředí.

Není pochyb o tom, že zdejší průmysl má na zdraví lidí vliv. To nemohou popřít ani lidé z Elektrárny, Kaučuku a Spolany (její součástí jsou i problematické výroby viskózy a PVC). Využívají však toho, že je těžké dokázat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].