Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Perspektivy Iráku

Odstranění Saddáma Husajna a zničení útočného potenciálu Iráku předpokládá krvavou pozemní válku. Jiné řešení sice nelze zcela vyloučit, ale je nanejvýš nepravděpodobné. Podle scénáře pozemních bojů budou spojenci postupovat přes jižní Irák směrem na Bagdád.

Odstranění Saddáma Husajna a zničení útočného potenciálu Iráku předpokládá krvavou pozemní válku. Jiné řešení sice nelze zcela vyloučit, ale je nanejvýš nepravděpodobné. Podle scénáře pozemních bojů budou spojenci postupovat přes jižní Irák směrem na Bagdád. Takový průběh války může kromě velkých ztrát na lidských životech a materiálu ohrozit základy iráckého státu.Je nutné zdůraznit, že před rokem 1920 žádný národní stát pod jménem Irák neexistoval. Dnešní Irák byl vytvořen až na konci první světové války ze tří provincií tehdejší Osmanské říše: Mosulu na severu a Bagdádu a Basry na jihu. Jižní provincie do jisté míry zasahovala do dnešního Kuvajtu, ale neobsáhla tento emirát v celé jeho rozloze.

Etnicky vzato je irácký stát vytvořen uměle, a tím se podobá mnoha státům třetího světa, především v Africe. Takové útvary jsou vždy zranitelné, pokud se centrální moc výrazně oslabí.

Iráčtí šíité

Specifickým problémem Iráku je rozdělení obyvatelstva na tři velké skupiny. Většinu (kolem 55%) tvoří šíitští muslimové, kteří patří ke stejnému směru islámu jako jejich íránští sousedé. Šíité se soustřeďují do oblastí na jih od Bagdádu. Pozemní válka se bude pravděpodobně odehrávat právě na jejich území. Protože bagdádský režim léta šíity potlačoval, dá se očekávat, že právě oni budou mít zájem na oslabení Husajnova režimu.

V úvahu připadají dvě varianty:

1) I šíité budou proklamovat islámskou republiku, stejnou, jaká je ve fundamentalistickém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].