Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nebudu druhým Benešem

Rozhovor s Václavem Havlem

Naposledy jsme spolu dělali rozhovor loni v dubnu. Tenkrát jste řekl, že se na situaci díváte optimisticky. Že jsme sice v krizi, ale dříve nebo později se z ní vítězně dostaneme. Jak vidíte situaci dnes? A jak se za ten rok výkonu reálné moci změnily vaše představy, se kterými jste vstupoval do politiky?

Situace je dnes mnohem horší než před rokem. Víru, že to dobře dopadne, jsem však neztratil. Pouze jsem o rok starší, o rok zkušeností bohatší, a pouze jsme - jako země - na sestupu až na dno oné krize. Až ho dosáhneme, tak se podle mého pevného přesvědčení situace začne zvolna zlepšovat. Nejsem jasnovidec, abych viděl do budoucna, ale instinkt mi říká, že to tak bude.

Co se týče druhé otázky, zjistil jsem, že je všechno nekonečně komplikovanější, než jsem si představoval. To ale neznamená, že bych změnil své názory, ideály, představy. Dokonce bych řekl, že se mi mnoho mých dojmů a plánů potvrzuje. Zdá se mi, že pozdější vývoj dal za pravdu některým mým námětům, které byly původně odmítnuty. Tak například dnešní krize OF nemusela podle mého názoru nastat, kdyby byl volební zákon jiný, což jsem neustále prosazoval, ale byl jsem v tom posléze zcela osamělý.

Společenský i politický život Československa už delší dobu naprosto paralyzují národnostní spory. Proto se občas zdá, že jediným logickým dnem naší krize bude rozpad státu. Je to reálná možnost, nebo to jenom tak vypadá?

Ta možnost tady samozřejmě je, ale já si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].