Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Reformní kýč

V době, kdy vrcholila četkařská aféra s "pravicovým pučem", který se nekonal, k určitému mocenskému posunu fakticky došlo. A to jmenováním nového ministra zahraničního obchodu.

V době, kdy vrcholila četkařská aféra s „pravicovým pučem“, který se nekonal, k určitému mocenskému posunu fakticky došlo. A to jmenováním nového ministra zahraničního obchodu. O důležitých věcech vláda rozhoduje kolektivně. A tady pak nehraje roli jen obsazení jednotlivých resortů, ale také celkový poměr sil. Soudě podle toho, jak se Jozef Bakšay profiloval v parlamentě, bude jeho příchod posilou pro ministra Klause. I to by mohlo být krokem ke stabilitě. Naše hospodářská reforma ji bude potřebovat.

Základním principem tržní ekonomiky je konkurenční prostředí, které nelze zajistit bez převahy soukromého vlastnictví. K transformaci vlastnických vztahů by vlády potřebovaly být vyzbrojeny všemi zákony najednou: malým a velkým restitučním a malým a velkým privatizačním. Zákon o malé privatizaci totiž úmyslně nespecifikuje velikost provozní jednotky, a tak by vlády mohly útočit na státní vlastnictví podle potřeby - aukcí, kupóny nebo jinou metodou. Ale očekávaný útok na státní vlastnictví jako by se s postupujícím časem vzdaloval. Projednávání velké privatizace se vleče již měsíce, debata o tzv. velkém restitučním zákonu dospěla po několikaměsíčním úsilí nyní do situace, kdy má parlament na projednání definitivního vládního návrhu jediný týden. Každý den přináší nové problémy malé privatizace. Na soukromé vlastnictví se tedy při vytváření konkurenčního prostředí zatím nelze spoléhat.

Druhou možností, jak zkrotit zhoubný růst cen, je vytvoření náhradního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].