Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Londýn

Druhý týden války přinesl hezkou řádku překvapení, a ne všechna byla příjemná. Příjemným překvapením je, že po nějakých deseti tisících náletech bylo sestřeleno nebývale málo spojeneckých letounů.

Druhý týden války přinesl hezkou řádku překvapení, a ne všechna byla příjemná. Příjemným překvapením je, že po nějakých deseti tisících náletech bylo sestřeleno nebývale málo spojeneckých letounů. Letci jsou pravděpodobně všichni naživu. Po viditelném násilí nastudovali televizní projev, v němž jeden jako druhý prohlásili své vlády za zloduchy, kteří přepadli mírumilovný irácký národ.

Jejich veřejným vystoupením irácká vláda samozřejmě porušila Ženevskou konvenci o válečných zajatcích, podle níž je zakázáno zajatce veřejně předvádět bez jejich souhlasu a nutit je k vyslovení čehokoli jiného než jména, hodnosti a čísla, tím méně je bít.

Ale jako by to ještě nestačilo, Irák prohlásil, že zajatce umístí nikoli do zajateckého tábora, nýbrž do strategických míst, která jsou terčem spojeneckých útoků. Hned v pondělí ráno si britské ministerstvo zahraničí předvolalo iráckého velvyslance a oznámilo mu, že porušením Ženevské dohody se Saddám a jeho soudruzi stávají válečnými zločinci a mohli by být postaveni před soud.

Dalším nepříjemným překvapením bylo zjištění, že se sice podařilo zničit téměř všechna otevřená letiště, ale zato jen asi 5% letadel. Ostatní odletěla do hor na sever, kde se skrývají v podzemních leteckých bunkrech.

Jak tyto bunkry vypadají, vyšlo najevo v pondělí večer. Jsou to celé podzemní komplexy se startovacími dráhami, opravnami a zbrojnicemi. Na tom sice není nic nového - celé izraelské letectvo je umístěno pod zemí -, ale irácké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].