Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ať se zabíjejí, nás se to netýká

V pátek vyhlásilo chorvatské ministerstvo zdravotnictví přechod na válečný systém. Na území Chorvatska jsou těžké zbraně armády i letectvo používány proti civilním cílům i neaktivním jednotkám.

V pátek vyhlásilo chorvatské ministerstvo zdravotnictví přechod na válečný systém. Na území Chorvatska jsou těžké zbraně armády i letectvo používány proti civilním cílům i neaktivním jednotkám. Je to válka, a pořádně špinavá. Mezi raněnými nebo zčernalými postavami na krajích lánů i v centrech měst jsou i ti, kteří se s námi i spolu radovali, opíjeli se a zpívali.

A nás to nejvýše trochu zarazí, netýká se nás to, zprávy z bojiště nás už unavují, to se vraždí nějací blázni někde daleko. Nedochází nám, že to jsou lidé jako my. Myslíme si, že za nás už všechno udělal prezident a vláda svými prohlášeními z počátku července. Možná, že my dole nemůžeme udělat víc, snad jen to, že budeme přemýšlet - i u nás už někdo přišel s domobranou. A když vidíme, jak chabě, neznale a liknavě se politika vypořádává s problémem Jugoslávie, nemůžeme očekávat, že by v podobném případě někdo pomohl nám. I tak umírněný politik, jakým je představitel Bosny a Hercegoviny Alija Izetbegovič, řekl ve čtvrtek na návštěvě v USA hostitelům zcela otevřeně, že jugoslávské situaci nerozumějí, a požádal je, aby zabránili téměř jisté válce, která vzniká ze srážek v Chorvatsku. Věděl, o čem mluví.

Snad je to dovolenými, snad tím, že v Jugoslávii není ropa, snad i nechutí riskovat rozhodnutí ve složité situaci, svět se o konflikt zajímá jen jakoby z povinnosti. Světová politika přehlížela zřetelné znaky explozívního rozpadu SFRJ, nevzala na vědomí ani zprávu CIA, ani varování z úst bližších a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].