Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Co je doma, to se počítá

Kromě malých soukromých podniků je akciová společnost jediná forma organizace hospodářského života, která se v rozmanitých podobách osvědčila na celém světě. Tlak státních i jiných podniků na přechod k akciové společnosti či alespoň na přemalování omšelého štítu firmy naroste.

Kromě malých soukromých podniků je akciová společnost jediná forma organizace hospodářského života, která se v rozmanitých podobách osvědčila na celém světě. Tlak státních i jiných podniků na přechod k akciové společnosti či alespoň na přemalování omšelého štítu firmy naroste. Zakladatelé, zpravidla ministerstva v různém stupni rozkladu, se snaží vyhovět. Má to své příčiny, které stojí za povšimnutí. Má to i rizika, která nelze nevidět. A času je dost málo.

Boj o odchod nejvíce zkompromitovaných vedoucích pracovníků v podnicích skončil nevýrazným patem. Mnohonásobné rošády z podniku do úřadu, z okresu do okresu, zamlžily, „who is who“. Názory na kritéria setrvání se různí a nelze do nekonečna udržovat ovzduší nejistoty tam, kde se má rozhodovat o rizikových alternativách budoucnosti.

Aktuálním se stává spíše skrytý boj o to, kdo bude jmenován do představenstev a dozorčích rad vznikajících akciových společností. Zde jsou příležitosti, o jakých se šéfům dřívějších podniků, ba ani mocným aparátníkům vůbec nesnilo. Představenstva akciových společností budou totiž mocné orgány. Mají plnit současně:

a) funkci valné hromady akcionářů (kde 100% akcií zatím vlastní stát), která rozhoduje o změnách a spojení kapitálu, o rozdělení zisku a o budoucnosti dané společnosti,

b) funkci představenstva, které společnost v plném rozsahu zastupuje, jmenuje řídící aparát (exekutivu) a rozhoduje prakticky o všem.

Taková koncentrace moci i možnosti manipulace s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].