Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zápas o půdu

Zákon o půdě je nesmírně důležitý. Jeho znění rozhodne, zda zůstane venkov nadále vlastnicky neurčen, jeho obyvatelé v podstatě zaměstnanci a tudíž levicově orientovaní proletáři, anebo zda se stanou vlastníky a podnikateli a budou se moci počítat ke středním vrstvám.

Zákon o půdě je nesmírně důležitý. Jeho znění rozhodne, zda zůstane venkov nadále vlastnicky neurčen, jeho obyvatelé v podstatě zaměstnanci a tudíž levicově orientovaní proletáři, anebo zda se stanou vlastníky a podnikateli a budou se moci počítat ke středním vrstvám. Na venkově žije několik miliónů lidí, není to tedy zanedbatelná věc.

Návrh a protinávrh

Federální návrh zákona začal vznikat na jaře 1990. Jde v něm v podstatě o schválení současných struktur zemědělství, o restituci přihlížející k zákonům vzniklým po roce 1948 a o transformaci majetku zvýhodňující ty, kdo na něm pracovali. Protinávrh, známý pod názvem 3T (podle jmen svých autorů - ing.Tlustého, ing.Tyla a ing.Tomáška), vznikl v létě téhož roku. Chce vrátit majetek všem, bez ohledu na to, jakým způsobem ho pozbyli, transformovat jej bez pochybné zásluhy odpracovaných let a položit základ nově utvořeným podnikům, jejichž vznik by neodporoval mezinárodnímu právu.

Federální zákon prošel všemi připomínkovými řízeními, aniž by se přihlíželo k námitkám odborníků z komise jmenované ministerstvem zemědělství ČR. K tomu ing.V.Tlustý, jeden z tvůrců oponentního zákona: „Na jednom z posledních jednání nám autoři vládního zákona sdělili, že nepatříme mezi subjekty, jež mají právo do věci mluvit. S tím jsme se samozřejmě nespokojili.“

Vznikla další pracovní komise, která v září 1990 začala zpracovávat k zákonu o půdě protinávrh. Listopadový republikový sněm zemědělských komisí OF se ke…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].