Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Byty do majetku obcí

Dne 24.dubna odsouhlasila Česká národní rada zákon o majetku obcí. Součástí zákona se stal i paragraf, který říká, že do vlastnictví obcí přechází veškerý domovní a bytový fond, jenž byl dosud ve správě státu a nepodléhá privatizaci.

Dne 24.dubna odsouhlasila Česká národní rada zákon o majetku obcí. Součástí zákona se stal i paragraf, který říká, že do vlastnictví obcí přechází veškerý domovní a bytový fond, jenž byl dosud ve správě státu a nepodléhá privatizaci. Stejně tak pozemky, na kterých domy stojí.

Ministr Ježek neuspěl

Jak k této pro tržní svět netypické privatizaci došlo? Na podzim minulého roku požádala ČNR vládu, aby urychleně vypracovala koncepci bytové politiky. Vláda místo koncepce naložila s domovním a bytovým fondem zcela nekoncepčně: vyhověla tlaku Svazu měst a obcí a svěřila majetek obcím. Údajně proto, že obce jsou v těžké situaci, nemají peníze, přidělené rozpočty na řešení lokálních problémů nestačí.

Jednání ČNR se zúčastnil ministr Tomáš Ježek. Byl v nelehké situaci - jednak jako zástupce vlády, která návrh předložila, jednak jako poslanec a zastánce reformy. To, co se mu nepodařilo prosadit ve vládě, se pokusil řešit na místě. Poslacům doporučil, aby sporný paragraf ze zákona vyloučili a zároveň přislíbil urychleně předložit seriózní koncepci bytové politiky. Při jednání korigoval námitky oponentů. Upozornil, že se v diskusi směšují dva problémy: rozpočtové hospodaření obcí a samotná podstata reformy. Připomněl, co je nejen pro společnost či jednotlivce, ale i pro diskutovanou obec perspektivnější: "S odpovědností vůči budoucí generaci i nám samotným bychom měli myslet na zásadní transformaci ekonomiky, jakkoli víme, že dnešní rozpočtové problémy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].