Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Týden ve FS

Týdenní přehled dění ve FS.

V minulém týdnu plenární jednání FS neprobíhala, poslanci tři dny pracovali ve výborech.

• O podmínkách prodeje zbraní diskutovali v úterý 9.4. se členy zahraničních výborů FS federální ministři J.Dientsbier a J.Bakšay. J.Dientsbier sdělil, že prodej našich zbraní se v poslední době snižuje. Jedním z důvodů je skutečnost, že se omezil prodej zbraní do 3.světa, čímž se stává zbrojní výroba pro země, jako je ČSFR, neperspektivní. (Podle ministra ZO Bakšaye byla dříve většina vývozu zbraní hrazena vládními úvěry.)J.Bakšay informoval, za jakých podmínek budeme nyní zbraně vyvážet: „Jednotlivé obchodní transakce budou pod kontrolou státních orgánů - povolení obchodu a přidělení licence právnickým osobám bude spravovat zvláštní komise FMZO“. Zástupci vlády poslance upozornili, že obchod se zbraněmi bude i pod kontrolou parlamentu, neboť v komisi pracuje poslanec Sněmovny národů FS Štefan Glezgo (VPN).Nové zásady prodeje zbraní neplatí pro sportovní a lovecké zbraně, ale ani pro pistole a revolvery k osobní potřebě a pro stroje na výrobu těchto zbraní.

• Výbory pro životní prostředí obou sněmoven projednávaly 11.4. zprávu o hospodářské situaci a hospodářské politice ČSFR, kterou předložil Marián Čalfa na 14.společné schůzi FS.

Pro Sněmovnu lidu byla zpráva přijatelná. Zpravodaj SN Jiří Jílek (OF) však položil otázku, nakolik dokument vyjadřuje názory jednotlivých členů vlády a nakolik pouze názory Václava Klause a Mezinárodního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].