Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Peníze jsou naše zbraň

Federální odborový svaz horníků, geologů a chemiků má 350.000 členů. Patří k těm svazům, které Vladimír Petrus označil za radikálnější. Je tomu tak skutečně? Na otázky odpovídá místopředseda svazu.

FEDERÁLNÍ ODBOROVÝ SVAZ HORNÍKŮ, geologů a chemiků má 350.000 členů. Patří k těm svazům, které Vladimír Petrus označil za radikálnější (viz výše). Je tomu tak skutečně? Na otázky odpovídá místopředseda svazu MARIAN MESIARIK.

V čem se liší názory a postoje svazu horníků od umírněnějších svazů?

Radikálnějším svazem jistě jsme, ale vychází to z podmínek, v jakých naši lidé pracují. Ten, kdo někdy sfáral, si sám udělá obrázek. Není to ani tak radikálnost politická: spíše radikálně požadujeme plnění našich požadavků. I za minulého režimu jsme bojovali za zlepšení našich pracovních podmínek.

Zlepšení pracovních podmínek bude možné, když budou doly vybaveny lepší technikou. Tu si ovšem budou prosperující doly moci opatřit teprve potom, co budou zavřeny doly prodělečné. To ovšem přinese nezaměstnanost. Jak se k tomu stavíte?

Nebojujeme za zachování dolů za každou cenu. Osobně bych byl nejradši, aby v našich podmínkách vůbec nikdo nefáral. Trváme ovšem na tom, aby byla zabezpečena práce například pro 120.000 havířů na Ostravsku. Takže budeme souhlasit se zavíráním dolů, ale jedině tehdy, když bude jasná sociální koncepce. Požadujeme jí od ředitelů šachet, ale stejně tak od státu: to znamená i od jednotlivých úřadů práce i okresních úřadů atd. Všude na světě se podílí stát na uzavíraní dolů. To máme ověřeno. Někteří lidé říkají, že horníci jsou dospělí lidé, kteří si svou práci vybrali sami. To je demagogie:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].