Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Je to krize

Agresivitou střetů skinheads a jiných skupin s Romy a Vietnamci jsme se již v minulých číslech zabývali. K žádnému zlepšení dosud nedošlo.

Agresivitou střetů skinheads a jiných skupin s Romy a Vietnamci jsme se již v minulých číslech zabývali. K žádnému zlepšení dosud nedošlo. Naopak, útok skinheads na vietnamskou ubytovnu v Plzni, zbití náhodných chodců na Václavském náměstí a jiné incidenty svědčí o tom, že rasistické tažení trvá dál.Odpovědné orgány nezaujaly žádná rozhodná stanoviska. Situace se prostě neřeší. Dva dokumenty, které tiskneme v plném znění, prošly sdělovacími prostředky ve zkrácené komentované podobě.Ani apel paní Kohnové na občany, její výzva umělcům a sportovcům problémy nevyřeší, může však přispět ke zklidnění. Nehledě na morální aspekt celé věci jsme přesvědčeni, že lhostejné přehlížení krizové situace nejenže může napomoci opravdovým lidským tragédiím, ale je i vážnou politickou chybou.

Dopis vietnamských studentů Václavu Havlovi

Vážený pane prezidente,

v posledních týdnech v několika městech v Čechách a na Moravě, zvláště v Praze, dochází ke krveprolití mezi Čechy a Vietnamci. Slyšíme také, že v několika případech došlo k těžkému zranění nebo dokonce i zabití. Situace je už velice vážná. Násilí, které nechcete ani Vy, vážený pane prezidente, ani Vaši nebo naši lidé žijící v ČSFR, se teď děje v mnohých místech. To násilí přináší velmi špatný následek spolusoužití. Vztah mezi dvěma národy je čím dál tím napjatější. Teď už není čas na vysvětlování důvodů, na posouzení, která strana je nebo není vinna, protože každý den, každou hodinu může někdo být napaden,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].