Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Válka vedená hladem

"Etiopské vládní jednotky údajně zahájily ofenzívu v provincii Eritrea a snaží se ovládnout významný přístav na pobřeží Rudého moře Masawa, který od letošního ledna kontrolují oddíly separatistické Eritrejské lidové osvobozenecké fronty.

„Etiopské vládní jednotky údajně zahájily ofenzívu v provincii Eritrea a snaží se ovládnout významný přístav na pobřeží Rudého moře Masawa, který od letošního ledna kontrolují oddíly separatistické Eritrejské lidové osvobozenecké fronty. (…) Oddíly Tigrejské lidové osvobozenecké fronty údajně pouhých 160 kilometrů severovýchodně od Addis Abeby zlikvidovaly v polovině dubna přes 800 vládních vojáků.“ Tuto zprávu ČTK přinesl 23.dubna denní tisk, a obrátil tak naši pozornost na vleklou občanskou válku v nejstarším samostatném státě Afriky.

Jestliže protivládní skupiny ovládají nejvýznamnější přístav země, obléhají druhé největší město, administrativní centrum Eritreje Asmaru, a zároveň postupují směrem k Addis Abebě, jak dokládají zahraniční prameny, je situace vážnější, než by se zdálo z krátké agenturní zprávy. Nejkovanější stalinistický režim černého kontinentu se pomalu, ale jistě hroutí. Diktátor Mengistu Haile Mariam se pokouší spasit kosmetickými reformami, z veřejných prostranství nechal odstranit atributy vládnoucí ideologie, zaklíná se zavedením tržního hospodářství, ale nový výbuch bojů vyhrotil permanentní krizi. Státní moci nepomohlo ani přejmenování monopolní Etiopské dělnické strany na Jednotnou demokratickou stranu Etiopie, „otevřenou všem společenským silám“, která má na svém červnovém sjezdu akceptovat politický pluralismus. Více než ideologické obraty rozhoduje však strategická situace, a ta je podplukovníkovi Mengistu krajně nepříznivá. Její…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].