Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Návrat z ghetta

Před několika lety se mi kolega v práci svěřil, že dokáže vyčuchat Židy. On taky léčí lidem bolavé hřbety dlaní a očima zastavuje točící se vrtulku.

Před několika lety se mi kolega v práci svěřil, že dokáže vyčuchat Židy. On taky léčí lidem bolavé hřbety dlaní a očima zastavuje točící se vrtulku. Zkusili jsme hned to čichání, pokus se nepovedl, jindy se mu prý ale vede a jeho nadání mu prý pomohlo ověřit hypotézu, podle které na jistých místech sedí Židé a sabotují psychotronický výzkum. Vyloučeno to není, kdybychom si však dali práci, našel by se jistě někdo, kdo by nám řekl (a měl by to ověřeno), že psychotronika je židovský vynález. Bylo by to v řádu tradice. Židům se vyčítá, že jsou kosmopolitní, ale také přehnaně nacionalističtí. Že se příliš snadno asimilují, ale také že se asimilaci vzpouzejí. (Jeden velký český spisovatel l9.století jim měl za zlé, že si uchovávají svou fyziognomii.) Vyčítá se jim, že inklinují k bolševismu, ale také že ovládají světový kapitál. Že se vyhýbají práci, ale také že jsou příliš přičinliví a že zabírají místo jiným. Připomíná to básnický tropus zvaný oxymorón a nelze z toho vyvodit než zjištění, že Židé existují, že jsou vcelku živí a že ostatní cítí z nějakého důvodu potřebu o nich pronášet jednoznačné soudy.

K poslední výtce se kdysi vyjádřil Karel Havlíček Borovský, jenž nikdy nebyl velkým filosemitou, takto: "Jestli jsme skutečně tak bědný a ničemný národ, aby nás několik tisíc Židů ve všech obchodech atd. předehnalo a předstihlo, věru nestojíme ani za politování."Havlíček měl pravdu, když mluvil o několika tisících. V českých zemích bylo skutečně vždy relativně málo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].