Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lékaři uranové smrti

Jsem toho času mluvčím Nezávislé vyšetřovací komise stávkových výborů Čs.uranového průmyslu a chtěl bych na pár řádcích objasnit smysl její činnosti. Nutí mne k tomu zejména různé výroky pracovníků Závodního ústavu národního zdraví (ZÚNZ UP Příbram), které ve "společné diskusi" publikoval týdeník Příbramský atom.

Jsem toho času mluvčím Nezávislé vyšetřovací komise stávkových výborů Čs.uranového průmyslu a chtěl bych na pár řádcích objasnit smysl její činnosti. Nutí mne k tomu zejména různé výroky pracovníků Závodního ústavu národního zdraví (ZÚNZ UP Příbram), které ve „společné diskusi“ publikoval týdeník Příbramský atom.

Domnívám se, že ti, kteří se donedávna spoléhali, že jejich protizákonná rozhodnutí a manipulace nebudou odhaleny, by se neměli oddávat klamným iluzím. Zrovna tak jako spoléhání na beztrestnost je mylná i domněnka, že havíři uranových a rudných dolů chtějí být v péči příbramského ZÚNZ i přesto, že neodejdou lékaři, kteří se zpronevěřili svému poslání a přísaze. Reaguji tudíž na příspěvky MUDr.Urbana (5.číslo), MUDr.Víchy, CSc., a MUDr.Beneše (7.číslo).

Z článků uvedených lékařů vyplývá nezakrytá snaha o „odstřel“ těch zdravotnických pracovníků, kteří důlnímu ústavu zdraví v Příbrami chtějí vrátit jeho původní smysl, tzn. snahu o ochranu lidského zdraví dříve, než je nenávratně poškozeno. Až doposud se tak nedělo a osobní zkušenost mnoha havířů dokazuje smutnou pravdu, že ZÚNZ UP, respektive někteří jeho zaměstnanci se přímo podíleli na mrzačení lidí. Je to těžké obvinění, ale lze je bezpečně prokázat.

Příbramské zdravotnické zařízení dlouhá léta zatajovalo před občany množství vědeckých poznatků z oblasti radiotoxikologie. Doktor Beneš, zastupující ředitel ZÚNZ UP, o tom prý donedávna vůbec nevěděl. Zvláštní: já sám jako prostý pacient jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].