Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Krach jedné koncepce

Po přečtení článků "Přinejmenším neodpovědná informace" a "Ještě k akci Norbert", uveřejněných v Rudém právu z 24. 3. 1990, můžeme dospět k názoru, že pokud to tak půjde dál, budeme se muset bývalému i nynějšímu federálnímu ministerstvu vnitra a samozřejmě ještě více KSČ omluvit za to, že se snažíme z naší republiky vybudovat právní stát.

Po přečtení článků „Přinejmenším neodpovědná informace“ a „Ještě k akci Norbert“, uveřejněných v Rudém právu z 24. 3. 1990, můžeme dospět k názoru, že pokud to tak půjde dál, budeme se muset bývalému i nynějšímu federálnímu ministerstvu vnitra a samozřejmě ještě více KSČ omluvit za to, že se snažíme z naší republiky vybudovat právní stát. Až do 17.listopadu 1989 zde vládla zvůle KSČ. Připomeňme si represe proti pokojným demonstracím v roce 88 a 89, pronásledování občanů, kteří přes veškeré výhrůžky, soudní procesy, pokuty a jiné šikanování podepisovali „Několik vět“. Represím aplaudovala federální vláda v čele se soudruhem Adamcem a současný šéf KSČ soudruh Mohorita se zatím proti těmto zločinům nepostavil. Je známo, že celá léta dostával bývalý prezident republiky dr.Husák, bývalý předseda vlády dr.Štrougal, bývalý předseda Federálního shromáždění Alois Indra, předsednictvo ÚV KSČ, FMV, prokuratury všech stupňů a další státní instituce stovky stížností a protestů proti nezákonnému jednání příslušníků SNB (zvláště StB), soudců a prokurátorů. Nápravu nikdy nikdo nezjednal. Zdálo by se, že vláda národního porozumění bude po převzetí moci věnovat pozornost právě těmto hlavním oporám totalitního režimu. Bohužel se tak nestalo.

Jde především o FMV. Pan Adamec údajně při jednání u kulatého stolu houževnatě hájil stanovisko, že FMV a ČSLA musí zůstat v rukou komunistické strany. Prý to žádal soudruh Gorbačov. Udělal se tedy kompromis. FMV zůstalo bez ministra a mělo je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].