Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ministr není policajt

Nedostatek počítačové techniky, způsob propojení na jiné resorty, kompetenční spory, kvalita výcviku a neschopnost řídit - to jsou některé z příčin, proč dodnes policie funguje tak špatně.

Nedostatek počítačové techniky, způsob propojení na jiné resorty, kompetenční spory, kvalita výcviku a neschopnost řídit - to jsou některé z příčin, proč dodnes policie funguje tak špatně.

Informatika

Mezi federálním a českým ministerstvem vnitra probíhají zatím neúspěšná jednání o nárocích na věcnou příslušnost k výpočetní technice a správě spojení na krajích. Kraje byly dříve řízeny oběma ministerstvy, a to, co nevadilo za totality, kdy odpovědnost neexistovala, vadí dnes. Nejsou toitž ujasněny vzájemné kompetence.

Z hlediska potlačení kriminality a bezpečnosti státu není ani tak důležité, komu majetek patří, ale jak je využíván. Pokud ve sporu „zvítězí“ federální ministerstvo, získá nejen majetek, ale především povinnost vybudovat systém spojení, informační síť a databanku, do které budou moci vstupovat obě republiková ministerstva. Vypadá to jednoduše, přesto zde vznikají zásadní problémy.

Informatika musí být vybudována tak, aby byl zajištěn přenos údajů, síť musí být kompatibilní. Nejde jen o přenos mezi Českou republikou a Slovenskem, systém musí být spojen se systémem státní správy. Jenže zatím se nikdo nezabýval podobou budoucí státní správy. Vzniká tedy nebezpečí, že miliardy investované do informační sítě nebudou zcela využity, pokud bude státní správa strukturována jinak než vytvořená síť.

Zdánlivě to nesouvisí s prací policistů, ale dohady o kompetence a o kompatibilitu informační sítě umrtvují spoustu peněz, z nichž se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].