Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Malicherné stesky

Cituji: "Velkou část zneužívání LSPP (=lékařská služba první pomoci) mají na svědomí naši romští spoluobčané. Z nich, jak je známo, je každý druhý invalidním důchodcem. Bylo by na čase tyto důchody přešetřit nezávislými komisemi... Tohle leží mnoha lékařům doslova v žaludku."

Cituji: „Velkou část zneužívání LSPP (=lékařská služba první pomoci) mají na svědomí naši romští spoluobčané. Z nich, jak je známo, je každý druhý invalidním důchodcem. Bylo by na čase tyto důchody přešetřit nezávislými komisemi… Tohle leží mnoha lékařům doslova v žaludku.“

Tolik jakýsi dr.Kohlíček (Zdravotnické noviny č.21/1990, str.4). Romskou tematikou se nezabývám a s příslušníky této národnosti prakticky nepřicházím do styku - leč: čeho je moc, toho je příliš! Názory dr.Kohlíčka nelze označit jinak než jako nesmysl. I kdybychom - zcela teoreticky! - připustili, že posudkové komise sociálního zabezpečení přiznávají Romům invaliditu bezdůvodně, bylo by to snad možné u desítek, nanejvýš stovek Romů, nikoli však v ohromujícím množství, které uvádí Kohlíček (jedna polovina romské populace v produktivním věku). To by totiž znamenalo, že téměř každá posudková komise postupuje v rozporu s příslušnými předpisy. Podivně zní i Kohlíčkův požadavek na přešetření romských invalidních důchodců nezávislými komisemi. Na kom či na čem nezávislými? Závěry musí ovšem vyvodit samotné posudkové komise (případně jim nadřízený orgán), nepřímo Kohlíčkem obviněné. Jinou otázkou je, kolik Romů je skutečně invalidizováno pro dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, pro jaké diagnózy a - především - jaká je úroveň zdravotní péče, kterou Romové dostávají. To by mohlo a mělo být posouzeno nezávislou komisí odborníků, nejlépe zahraničních.

Návrh modelu moderní zdravotnické péče,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].