Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šetrná policie

Názory se různí. Někteří dnes tvrdí, že během jednoho roku bylo vykonáno mnoho hospodářských a politických přeměn, jiní zase poukazují na nedostatky, které již měly být vyřešeny.

Názory se různí. Někteří dnes tvrdí, že během jednoho roku bylo vykonáno mnoho hospodářských a politických přeměn, jiní zase poukazují na nedostatky, které již měly být vyřešeny. Když jsou názory různé, hledá se pravda někde uprostřed. Jsem pamětník starých časů, zažil jsem ještě dobu, kdy jsme školní vyučování začínali hymnou „Zachovej nám, Hospodine“. Nemíním však křísit vzpomínky na staré mocnářství. Chci se soustředit na dobu vzniku 1.republiky a porovnat ji se stávající situací.

Jak to tehdy před 72 lety, při zrodu naší samostatnosti, vyhlíželo? Průmysl rozvrácený válkou, orientovaný převážně na válečnou výrobu, zrekvírovaná žňová úroda také převážně pro frontu. Tato žalostná situace stavěla vládu první republiky před velice těžké úkoly. Musela urychleně řešit potravinovou situaci, ale neméně důležitou se jevila otázka přestavby průmyslu, hledání odbytišť, hrozící nezaměstnanost, otázka škol a celostátní bezpečnosti. U toho posledního se zastavím poněkud obšírněji.

Naše první vláda podědila po rakousko-uherském mocnářství síť dobře organizovaných a velice vhodně umístěných četnických stanic. Jejich personál oddaný císaři pánu byl přirozeně pro novou republiku nespolehlivý. Byl však v krátké době vyměněn a tehdejší ministerstvo vnitra bylo tak prozíravé, že již v r.1920 vybudovalo další bezpečnostní složku „Státní policie“. Zákon o Státní policii vyšel 16.března 1920 jako publikace Sb. pod č.165. Promítl se krátce nato ve zřizování policejních ředitelství.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].