Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Wallenberg

"Koncem října 1944 začaly bandy maďarských fašistů Šípové kříže pořádat v ghettu hony na Židy od 14 do 65 let. Mě s matkou chytli hned při první razii. Ozbrojení muži nás nutili jít rychle; kdo nemohl, toho na místě zabili.

„Koncem října 1944 začaly bandy maďarských fašistů Šípové kříže pořádat v ghettu hony na Židy od 14 do 65 let. Mě s matkou chytli hned při první razii. Ozbrojení muži nás nutili jít rychle; kdo nemohl, toho na místě zabili. Nás nahnali do chodby cihelny. Všude se procházeli ozbrojení nacisté, šlapali lidem po nohách, vysmívali se jim, sprostě nadávali a stříleli. Najednou jsme na konci budovy uviděli lidi v civilním oděvu s tlampačem a se svítilnami v rukou. Byl mezi nimi Raoul Wallenberg… Dokážete pochopit, co pro nás jeho přítomnost znamenala?“

Susan Táborová, která přežila Šoa

Po utrpení, které s sebou přinesl holocaust, prohlásili vůdci svobodného světa: „Nevěděli jsme.“ Nemluvili pravdu. Jiní říkali, že sice věděli, ale že byli bezmocní. Ani oni nemluvili pravdu. Nebyli bezmocní. Nejlepším důkazem je Raoul Wallenberg.

Elie Wiesel

Švédský obchodník, diplomat, jeden z hrdinů 2.světové války, později vězeň sovětského Gulagu Raoul Wallenberg se narodil 4.8.1912. Otec, který se narození syna nedožil, byl námořním důstojníkem, matka dcerou slavného švédského lékaře. Rodina patřila k nejvýznamnějším v zemi: vyšli z ní prominentní státníci, diplomaté, bankéři. Raoul Wallenberg studoval architekturu na Michiganské univerzitě v USA, po absolutoriu (1935) cestoval (delší dobu žil v Kapském městě a v Haifě), živil se jako architekt a bankovní úředník, posléze se věnoval obchodu.

Za svých obchodních cest do Maďarska, Německa a obsazené Francie…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].