Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Smíchov - hra ostudná

Historie smlouvy o studii na přestavbu Smíchova sestává částečně z dokumentů NVP, částečně z kusých informací od zainteresovaných osob.

Dějství první - mimořádné plenární zasedání ONV Prahy 5 19.září…

…na závěr zasedání se poslankyně OF Eva Kalhousová ptá předsedy ONV ing.Pšeničky, zda je pravda, že se jedná se zahraničními firmami o vypracování generelu Smíchova, a pokud ano, proč se to před veřejností i před poslanci tají.

Předseda je otázkou zaskočen, neurčitě hovoří o zájmech Hradu, o prezidentské helikoptéře nad Smíchovem… Ani odpovědi dalších představitelů nikoho neuspokojily.

Co předcházelo

Historie smlouvy o studii na přestavbu Smíchova sestává částečně z dokumentů NVP, částečně z kusých informací od zainteresovaných osob.

Pražské pivovary hledaly partnera pro zamýšlený rozvoj a přemístění Smíchovského pivovaru. Na jaře navázaly kontakt s holandskou firmou Heineken, která spolu s partnerskou bankou Nationale Nederlanden začala jednat také s Hradem a pražskou radnicí. Obě firmy nabídly výstavbu nových objektů dožívajícího pivovaru, přičemž část prostředků chtěly získat využitím architektonicky velice cenného pozemku (4,5 ha, poblíž Vltavy, 10 minut pěšky od centra). Časem se k původním 4,5 hektarům nabalovaly další a další části Smíchova. Dnes jde prakticky o celý starý Smíchov - od Vltavy po Petřín, od Zlíchova po most Legií.

Každý by předpokládal, že na vypracování urbanistické studie pro toto území bude vypsána soutěž s co nejširší publicitou, aby si občané Prahy mohli vybrat nejlepší nabídku. NVP drží věc v tajnosti a jedná pouze s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].