0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura6. 11. 19907 minut

Smíchov - hra ostudná

Historie smlouvy o studii na přestavbu Smíchova sestává částečně z dokumentů NVP, částečně z kusých informací od zainteresovaných osob.

Kateřina Havlíčková, Markéta Krasnická

Dějství první - mimořádné plenární zasedání ONV Prahy 5 19.září…

…na závěr zasedání se poslankyně OF Eva Kalhousová ptá předsedy ONV ing.Pšeničky, zda je pravda, že se jedná se zahraničními firmami o vypracování generelu Smíchova, a pokud ano, proč se to před veřejností i před poslanci tají.

Předseda je otázkou zaskočen, neurčitě hovoří o zájmech Hradu, o prezidentské helikoptéře nad Smíchovem… Ani odpovědi dalších představitelů nikoho neuspokojily.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Co předcházelo

Historie smlouvy o studii na přestavbu Smíchova sestává částečně z dokumentů NVP, částečně z kusých informací od zainteresovaných osob.

Pražské pivovary hledaly partnera pro zamýšlený rozvoj a přemístění Smíchovského pivovaru. Na jaře navázaly kontakt s holandskou firmou Heineken, která spolu s partnerskou bankou Nationale Nederlanden začala jednat také s Hradem a pražskou radnicí. Obě firmy nabídly výstavbu nových objektů dožívajícího pivovaru, přičemž část prostředků chtěly získat využitím architektonicky velice cenného pozemku (4,5 ha, poblíž Vltavy, 10 minut pěšky od centra). Časem se k původním 4,5 hektarům nabalovaly další a další části Smíchova. Dnes jde prakticky o celý starý Smíchov - od Vltavy po Petřín, od Zlíchova po most Legií.

Každý by předpokládal, že na vypracování urbanistické studie pro toto území bude vypsána soutěž s co nejširší publicitou, aby si občané Prahy mohli vybrat nejlepší nabídku. NVP drží věc v tajnosti a jedná pouze s…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc