Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Za hromadou cihel

Když přijíždíte do Prachatic od Volyně, vítají vás nezbytné šedivé socialistické paneláky, které obklopují nádhernou středověkou zástavbu. Fasády domů v centru jsou většinou udržované, ale strany odvrácené do dvora jsou často úplně zničené, s vytlučenými okny. V tomto centru, na Velkém (dříve Gottwaldově) náměstí, sídlí Občanské fórum. Jeho vchod se skrývá za hromadou cihel a sutin.

Když přijíždíte do Prachatic od Volyně, vítají vás nezbytné šedivé socialistické paneláky, které obklopují nádhernou středověkou zástavbu. Fasády domů v centru jsou většinou udržované, ale strany odvrácené do dvora jsou často úplně zničené, s vytlučenými okny. V tomto centru, na Velkém (dříve Gottwaldově) náměstí, sídlí Občanské fórum. Jeho vchod se skrývá za hromadou cihel a sutin.

Hlavní předností okresního KC OF je, že v něm už od revoluce pracují stále titíž lidé. Neutrpělo ani odchodem členů do funkcí na okrese, ani apatií či znechucením. OF má rozhodující vliv na okresním i městském národním výboru a jeho aktivisté přesně vědí, co chtějí.

Jedním z prvních kroků předsedy ONV pana Bublíka a rady bylo rozpuštění Okresního kulturního střediska. Ušetřil se tím zbytečný mezičlánek a hlavně peníze. Roční rozpočet OKS představoval jeden milión sto tisíc korun, z toho polovinu tvořily mzdy. Kultura na okrese tímto krokem v žádném případě neutrpěla, spíš naopak. Další akcí ONV bylo zrušení podniku Restaurace a jídelny. Celý projekt se projednával s vedoucími provozoven. Vzhledem k tomu, že současný právní stav neumožňuje odkoupení nemovitostí, byl jim nabídnut prozatímní pronájem. Zaměstnanci jednotlivých provozoven si koupili na úvěr pouze zařízení a sklady. Asi tři hotely vytvořily státní podnik.

Po přijetí zákona o jmenování ředitelů a jejich zástupců dochází na Prachaticku k řadě personálních změn. Propouštěni jsou nejen neschopní vedoucí, ale i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].