Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Revoluce: jednosměrný provoz

To není geopolitická metafora; cituji pouze slova mladé zaměstnankyně hotelu Budovatel, která se mně snažila vysvětlit pozadí případu JAKUB POLÁK. V době našeho rozhovoru se už nad osmatřicetiletým topičem a mluvčím OF hotelu stahovala mračna.

To není geopolitická metafora; cituji pouze slova mladé zaměstnankyně hotelu Budovatel, která se mně snažila vysvětlit pozadí případu JAKUB POLÁK. V době našeho rozhovoru se už nad osmatřicetiletým topičem a mluvčím OF hotelu stahovala mračna. Tři dny nato, 14.února, dostal „pro opakované porušení pracovní kázně“ hodinovou výpověď. Tzv.revoluce to samozřejmě přežila, ale opět se ukázalo, že její „samet“ hladí pouze po jedné straně.

Budovatel fungoval až do nedávného zrušení Ústřední rady odborů jako její „účelové zařízení, určené k přednostnímu uspokojování potřeb vrcholových odborových orgánů“. Při známé provázanosti komunistických a revolučně-odborových špiček minulého režimu si jistě i laik dokáže představit, jak nadšeně vedení hotelu vítalo loňské listopadové zemětřesení. Řady ohrožených se pevně semkly v čekání na milicionáře, kteří nepřišli. Místo nich se na pracoviště dostavil Jakub Polák, t.č.pacient nemocnice Na Františku, propuštěný na vlastní žádost. Především z jeho iniciativy bylo pak 12.prosince instalováno v hotelu občanské fórum. 39 shromážděných účastníků zakládající schůze okamžitě vyjádřilo nedůvěru stávající ředitelce a Hana Urbanová po nějakém čase skutečně podnik opustila. Ve světle pozdější krátké kariéry OF Budovatel však člověk váhá, zda tento politický ústupek skutečně nadiktovala síla nového hnutí, nebo zda nerozhodoval spíš důchodový věk paní ředitelky. Každopádně odchodem H.Urbanové jakékoli „rekonstrukce“ a změny v účelovém zařízení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].