Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ze světla do tmy

Do Prachatic jsem původně přijel kvůli úplně jiným věcem. Bylo pro mne příjemným překvapením, když jsem zde objevil něco, co jsem nečekal, něco, co se vymyká zkušenostem novináře, který chce pravdivě informovat o naší současné neveselé politické situaci.

Do Prachatic jsem původně přijel kvůli úplně jiným věcem. Bylo pro mne příjemným překvapením, když jsem zde objevil něco, co jsem nečekal, něco, co se vymyká zkušenostem novináře, který chce pravdivě informovat o naší současné neveselé politické situaci.

Město Prachatice s přidruženým okresem leží v šumavském pohraničí, v kraji, který zdědil za uplynulá léta komunistické vlády nesrovnatelně více problémů než mnohé jiné. To místním schopným lidem nebrání v chuti a elánu je řešit. Revoluce vypukla v Prachaticích brzy a měla to štěstí, že se do jejího čela postavili čestní a odpovědní lidé. Komunisty se podařilo překvapit dříve, než se stačili vzpamatovat a opevnit, jak tomu je na většině jiných míst. Lednová kooptace poslanců do národních výborů se v rámci tehdejších možností podařila. Občanské fórum získalo v plénu ONV třicet procent poslaneckých míst, komunisté dvacet. Lidovci a socialisté nabídli Občanskému fóru polovinu ze svých dvaceti procent.

To je výchozí kapitál a také jeden z hlavních důvodů, proč je současný stav uspokojivý. Již od ledna se dá na národních výborech smysluplně a bez průtahů hlasovat o všem důležitém. Výsledky červnových voleb se nijak nevymykaly celostátnímu průměru. To však není rozhodující. Podstatné je, že průběh věcí je již delší dobu pod kontrolou slušných lidí, a lépe se tak daří bránit rejdům a čachrům, na které narážíme jinde. V okrese je dobrá spolupráce především s poslanci OF v České národní radě Matějkou a Pecháčkem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].