Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Irák a Omnipol

Československým tiskem proběhlo několik zpráv o našich kontraktech s Irákem, které se týkaly zbrojních dodávek a jiných vojensko-obchodních smluv. Tyto různé podložené i nepodložené zprávy nikdo nedementoval ani nepotvrdil.

Československým tiskem proběhlo několik zpráv o našich kontraktech s Irákem, které se týkaly zbrojních dodávek a jiných vojensko-obchodních smluv. Tyto různé podložené i nepodložené zprávy nikdo nedementoval ani nepotvrdil. Dokonce se k nim ani nikdo obsáhleji nevyjádřil. Jak jsem se dozvěděl na FMNO, federální vláda rozhodla, že o všech záležitostech týkajících se Iráku, embarga apod. bude informovat mluvčí vlády pan Fiala. Ten samozřejmě není k zastižení. Praxe poskytování polovičatých nebo nulových informací, jejich zatajování nebo cenzura má samozřejmě jeden jediný efekt. Obyčejný smrtelník si řekne, že tady něco smrdí a že to s tajemnými kontrakty nebude jen tak. Pokud novinář nechce pouštět do éteru laciné fámy, musí se do pátrání pustit na vlastní pěst, a to cestou různých, na sobě nezávislých pramenů.

Co jsem se tedy dozvěděl? Přestože se v Omnipolu, což je, jak známo, náš monopolní vývozce zbraní, téměř nic nezměnilo a na mnohé oblasti obchodního zájmu této organizace by bylo potřeba si zblízka posvítit, oblast obchodních vztahů s Irákem se zdá být jasná. Shodou okolností se nyní, po vypuknutí krize v Perském zálivu, nemusíme stydět víc než jiné evropské státy. Velká Británie, Francie, NSR a především Sovětský svaz toho mají na svědomí neporovnatelně více. Zůstává proto záhadou, proč toho naše odpovědné orgány nebo Omnipol sami nevyužijí a neuveřejní seznamy zbraní vyvezených minulým režimem, jak to učinili Francouzi. Ubránily by se tak mnohým pověstem.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].