Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo nás reprezentuje ve světě?

Jedním ze stovek mezinárodních orgánů, které se scházejí v Ženevě, je Výbor pro odstranění všech forem rasové diskriminace. Zasedá každé dva roky, letos po devětatřicáté, od 6. do 24.srpna.

Jedním ze stovek mezinárodních orgánů, které se scházejí v Ženevě, je Výbor pro odstranění všech forem rasové diskriminace. Zasedá každé dva roky, letos po devětatřicáté, od 6. do 24.srpna. Všechny státy - smluvní strany úmluvy o odstranění rasové diskriminace (vznikla r.1965) - jsou zvány, aby se vyzpovídaly, jak se u nich úmluva „provádí“.

Kdybychom měli soudit podle tzv. 10.zprávy o provádění této úmluvy, vypracované ministerstvem zahraničních věcí v r.1988, mají se všechny národnostní menšiny v Československu skvěle a početně přibývají… Tento demografický úkaz zpráva nevysvětluje, v Ženevě si mohou pouze odvodit, že je to všestranně dobrým bydlem (zpráva mj. nehodlá zamlčet skutečnost, že „při volbách do zastupitelských orgánů v r.1986 bylo zvoleno celých 0,31% poslanců polské národnosti“!). Jako téměř zanedbatelný kaz na kráse se dle zprávy jeví pouze otázka „etnické skupiny Cikánů“. Ovšem i zde „se jejich průměrný věk neustále prodlužuje“ a „kvalifikovaní občané zabezpečují kontakt s cikánskými občany a péči o ně“. Ostatně - komu se tehdy v zrcadle ministerských hlášení nevedlo absolutně ideálně?

Na ministerstvu zahraničí si v roce 1990 10.zprávu znovu přečetli a shledali, že úměrnou kosmetickou úpravou čísel a jmen již dále zprávu vylepšovat a znovu předkládat nepůjde. Komise bude totiž od znovuzrozeného Československa očekávat „vysvětlení pojmů ‚národ‘ a ‚národnost‘…“, vedle „postavení cikánského obyvatelstva ve společnosti…“ či "postavení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].