Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Boom nebo krach

Hrozící nedostatek obchodů a služeb v centru Prahy, tisícovka restauračních židlí, o které má být naráz chudší už tak málo "pohostinné srdce Prahy" - to jsou nejčastější argumenty proti zákonu o nájmu a pronájmu nebytových prostor.

Hrozící nedostatek obchodů a služeb v centru Prahy, tisícovka restauračních židlí, o které má být naráz chudší už tak málo „pohostinné srdce Prahy“ - to jsou nejčastější argumenty proti zákonu o nájmu a pronájmu nebytových prostor. V posledních dnech k nim přibylo rozhořčení institucí, které mají prostory, pronajaté už třeba za první republiky, kvapem uvolnit akciovým společnostem. Obavy ze ztráty existence má rázem několik tisíc lidí z podniků, jež se mají do několika týdnů - a bez náhrady - z dosavadních prostor vystěhovat. „700 lidí na ulici již od 1.září“, oznamoval transparent, který drželi ve čtvrtek 9.srpna na Můstku účastníci protestního shromáždění pracujících pražských podniků a služeb.

Zákon č.116/1990 Sb. o nájmu a pronájmu nebytových prostor, který schválilo jen mírně obrozené Federální shromáždění koncem dubna s účinností k 1.květnu, se stal zejména v Praze předmětem řady rozporných diskusí. Na jedné straně vyvolal obavy, o kterých byla zmínka, na druhé straně je vítán jako novum, oproštěné od zbytečného administrativního nánosu, které pomůže rychle zvednout zrezivělé rolety a oživit dlouhodobě a bez užitku blokované prostory v atraktivních uličkách Starého města, ale i jinde.Zásadní novelizace spočívá v tom, že s nebytovými prostory nyní disponují přímo „jejich vlastníci nebo ti, kteří vykonávají právo hospodaření“. V této základní formulce je obsažena podstata všech pro a proti diskutovaného zákona. Tím, že odpadla rozhodovací moc národních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].