Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Praha v obležení

Nejsou to žádná spřátelená vojska, co nás tentokrát obléhá, nýbrž zástupy zahraničních investorů vybavených zhruba pěti miliardami dolarů, jež by zde rádi proměnili v hotely, administrativní budovy a další výdělečné objekty.

Nejsou to žádná spřátelená vojska, co nás tentokrát obléhá, nýbrž zástupy zahraničních investorů vybavených zhruba pěti miliardami dolarů, jež by zde rádi proměnili v hotely, administrativní budovy a další výdělečné objekty. Se svými návrhy a požadavky si podávají dveře na radnici a dalších úřadech, sondují na oficiálních a neoficiálních místech, pokoušejí se vyjednávat a usilují o přísliby, dohody a smlouvy.

Tváří v tvář téhle skutečnosti je třeba si uvědomit několik věcí: Zahraniční investoři k nám se svými investicemi zpravidla nepřicházejí s nějakými dobročinnými úmysly, nýbrž proto, že se chtějí podílet na našem očekávaném ekonomickém a mezinárodně politickém růstu a přirozeně z něj také těžit. Zároveň je však jasné, že jejich peníze a možná že jedině a právě jejich peníze mohou naše hlavní město postavit na nohy, vybavit je kapacitami nezbytnými pro potřebný mezinárodní obchod, ale i kulturní a turistickou výměnu, přivést do něj další partnery pro naše firmy a instituce a kromě toho přispět skrze lokální daň tvrdým penízem do městské pokladny, na níž je závislá komunální sféra.Tato mince má však i druhou stranu. Kdybychom takovou sumu vpustili do naší stověžaté neregulovaně a naráz, brzy bychom Prahu nejen nepoznali, ale ani nevystáli. Gigantický stavební ruch nejen v ní, ale i v jejím širokém okolí by nám všem znepříjemnil život.Konečně je třeba si připustit, že nikoliv příští supermarkety, business-centra a kanceláře nejrůznějších evropských, ba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].