Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Stále dokola

Článek vyšel 24.5.1990 ve zbrusu novém deníku Mladá demokracie na poměrně exponovaném místě: na druhé straně vlevo nahoře, v rubrice nazvané "Stalo se ve světě".

Článek vyšel 24.5.1990 ve zbrusu novém deníku Mladá demokracie na poměrně exponovaném místě: na druhé straně vlevo nahoře, v rubrice nazvané „Stalo se ve světě“. Pokud můžeme soudit z prvních pětadvaceti čísel deníku, zařazuje redakce do této rubriky texty, které krátce a pokud možno neotřelým způsobem upozorňují na některé jevy ve světovém dění, většinou se zřetelem k domácí scéně. Z formálního hlediska nelze proti zařazení článku do rubriky celkem nic namítat: jde skutečně o text v jistém smyslu neotřelý. Alespoň v čechách, v této době, v tomto podání. Jak naznačuje název článku (Židé a svět), vrací se jeho autor k fenoménu, jenž je předmětem zájmu vědců i laiků celá staletí. Představme si, kolik bylo jen za posledních dvě stě let napsáno studií, uměleckých děl a novinových článků o židovské problematice. Jak obsáhlá literatura se zabývá pouze jedním z jejích témat: antisemitismem. Autor článku - jmenuje se Vladimír Jeník - stačil celou věc vyřídit tak asi na třiceti řádcích. Zato to vzal pěkně odspodu a zostra.

Nepamatujeme si, že bychom od konce druhé světové války četli v našich novinách tak bezohledný útok na židovský národ. Argumenty, kterými autor svůj atak podkládá, jsou vcelku známé z antisemitské literatury: „pavoučí ekonomická nadvláda“, židobolševismus, propité sedlácké grunty, snaha o světovou nadvládu atd. Novinkou jsou posměšná, arogantní slova o židovských „mučednických prioritách“ a obecná výtka, která stojí za citaci: "Židé jsou výjimeční i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].