0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Speciál21. 3. 202316 minut

Nejsou to žádné skleníkové květinky

Aleš Palán

Aleš Palán • Autor: Matěj Stránský

Když se spisovatele Aleše Palána zeptáte na něj samotného, stačí chvilka, aby vám v odpovědi unikl vyprávěním o některé z postav, s nimiž se setkává při práci na knižních rozhovorech. Se svými hrdiny a hrdinkami, pro mnohé přinejmenším podivíny až ztroskotance, nezapadající do šablon většinové společnosti, stráví hodiny a hodiny hovorů. „Mnohdy se dostáváme na neprobádaná místa, kam pamětníkova noha léta nevstoupila, a jako archeologové odkrýváme další a další vrstvy. A občas spolu dokonce mluvíme o věcech, které dotyčný ještě nikdy nikomu neřekl,“ říká Aleš Palán. O těchto lidech, kteří se rozhodli žít si po svém, mluví jako o dárcích naděje.

Většina vašich knih vznikla na základě rozhovorů, tedy dialogu. Kdysi jste se zmínil, že dobrá otázka neexistuje. Jak to jde dohromady?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Dobrá otázka existuje, jen nemá na svém konci otazník. A je vlastně jen jedna jediná. Všechny mé otázky – alespoň ty dobré – jsou variacemi na sdělení: „Zajímáš mě, poslouchám tě, vyprávěj dál.“ Existují samozřejmě jiné typy rozhovorů, ale já to dělám takhle. Autentický zájem a soustředěná pozornost při setkáních s lidmi, kteří se pak objeví v mých knižních rozhovorech, jsou stěžejní, ať už šlo o šumavské samotáře nebo kohokoli jiného. Důležité je i to, kým jsem v tu chvíli já: byť přicházím s úmyslem dotyčného vyzpovídat a napsat knihu, nejsem primárně spisovatel. Přicházím tam jako Aleš, někdy kámoš, jindy trochu vyjevený pozorovatel, který nehodnotí, leč naslouchá. V osobním životě mi jde hodnotit velmi dobře, a vím tedy, že s nasloucháním tato pozice nejde moc dohromady. Při práci se toho umím vyvarovat. Budoucí kniha je součástí celého příběhu, ne však jeho podstatou.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc