Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Záření mě fascinuje

Martina Benešová- -Schäfer

Martina Benešová-Schäfer • Autor: Milan Bureš
Martina Benešová-Schäfer • Autor: Milan Bureš

Ví se o ní, že miluje radioaktivitu a hornictví, ale také metal a rock. Zatímco styl oblékání metalové fanynky – trička s názvy kapel, kožená bunda, samozřejmě vše v černé – je tak trochu její značka, svoji lásku ke zmíněné radioaktivitě a hornictví vyjadřuje šperky; prstýnek s hornickými kladívky jí připomíná Ostravu, kde jsou její kořeny a kde má rodinu. A prstýnek se znakem radioaktivity stejně jako přívěsek na krku odkazuje k profesi, v níž mladá česká vědkyně z Německého centra pro výzkum rakoviny v Heidelbergu Martina Benešová-Schäfer dosáhla slovy nepopsatelného úspěchu: stojí totiž za vývojem revolučního léku na rakovinu prostaty. Jen na okraj – jeho tržní hodnota je nyní odhadována v řádu miliard dolarů. „Můj momentální sen je vyvinout lék na rakovinu prsu, to by šlo s lékem na rakovinu prostaty krásně do páru,“ usmívá se vědkyně.

Jste žena, která svým lékem zachraňuje výhradně muže. Není to paradox?

Tato genderová dělení nemám ráda. Nicméně je to otázka, na kterou hodně ráda odpovídám. Vysvětlím proč. Rakovina prostaty je určitě jeden z nejčastěji se vyskytujících typů rakoviny u mužů, kdy šance, že se rakovinové buňky v prostatě objeví, roste s věkem. Bylo zjištěno, že přibližně 35 procent mužů v 50 letech již má rakovinu prostaty, okolo 70 let věku už ale procento stoupá na 80. I když je takto častá, vyznačuje se tím, že má zpravidla pomalý metabolismus a růst, takže muž nemusí mít žádné příznaky, dokonce o ní ani…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].