Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Speciál

Relevantní žena

Danuše Nerudová a její promyšlená cesta do prezidentského úřadu

Danuše Nerudová • Autor: Milan Bureš
Danuše Nerudová • Autor: Milan Bureš

Když premiér Petr Fiala (ODS) přišel na začátku října se třemi jmény kandidátů, které bude koalice Spolu podporovat v boji o Pražský hrad, Danuše Nerudová dodržela bonton a poděkovala. Obratem ale dodala, že je „na politicích nezávislá“ kandidátka, a vůči kabinetu se naopak jemně vymezila. „Můj názor na kroky vlády je často kritický,“ dodala.

Pro strategii Petra Fialy nicméně dává zařazení bývalé výrazné rektorky vedle senátora Pavla Fischera a vojáka Petra Pavla jasný smysl. Podle všech dosavadních průzkumů veřejného mínění je Nerudová kandidátkou, která má šanci dostat se do druhého kola a umisťuje se na druhém či třetím místě voličské popularity uchazečů. A v historii prezidentské volby je zároveň první ženou, která má reálnou šanci vyhrát. Kdo je tedy žena, která si už několik měsíců, možná trochu méně viditelně, ale přesto vytrvale, buduje cestu na Pražský hrad a je aktuálně nejrychleji posilující kandidátkou?

Kouzlo civilnosti

Je sobotní zamračené dopoledne, polovina září a letiště Mošnov nedaleko Ostravy se právě stává celostátním magnetem. Alespoň pro vojenské nadšence, kteří se sem na Dny NATO každoročně v desetitisících sjíždějí podívat na vystavenou vojenskou techniku. Je tu spousta rodin s dětmi, ale hned je jasné, že toto prostředí zřejmě nebude představovat voličskou základnu Danuše Nerudové. Největší podporu má podle dat zatím u mladších lidí do třiceti let, kteří pocházejí z větších měst, poté u žen napříč věkovými skupinami. Návštěvníci jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].